Madagascar: King Julien’s koninkrijk

Madagascar is het koninkrijk der lemuren; nergens ter wereld komen deze diersoorten ook voor. De films Madagascar en Madagascar II geven je daarmee een leuke eerste indruk van wat je op Madagascar allemaal tegen kan komen. Aan de andere kant zetten de films je ook meteen op het verkeerde been: Op Madagascar komen namelijk geen leeuwen, zebra’s en giraffes voor. Daarvoor zul je echt naar andere delen van Afrika moeten!

We hebben de verschillende diersoorten uit de film eens voor je op een rijtje gezet, zodat je een idee hebt hoe deze er in het echt uitzien en je begrijpt hoe de karakters in de film ontstaan zijn. Wij snappen in ieder geval wel dat deze beestjes een geweldige inspiratie waren voor de scriptschrijvers van de films! 

Maak kennis met King Julien, de ringstaart maki; Maurice, het vingerdiertje; Mort, de muis maki, Clover, de crowned lemur en de Fossa’s, die in grote getale het koninkrijk van King Julien bedreigen. 

King Julien – Ringstaart maki
ook wel: Lemur catta, Ring-taled lemur

King Julien is de meest bekende maki uit de film Madagascar. Hij is de ‘koning van de lemuren’ en heerst met zijn kleurrijke karakter over alle andere lemuren. King Julien houdt van feestjes, is behoorlijk vol van zichzelf en staat erop dat iedereen vooral heel veel lol maakt. Gedurende de films, groeit King Julien uit tot een goede koning, die zichzelf onsterfelijk maakt door altijd zijn volk te beschermen. 

King Julien is een ringstaart maki’s en besteed ongeveer een derde van zijn tijd op de grond. Daarmee is het de meest ‘gegronde’ lemur in vergelijking met andere soorten. In de ochtend gaat hij het liefst zonnebaden om zich zo op te warmen (zie foto). 

Ringstaart maki’s leven in het zuiden en zuidwesten van Madagscar en zijn zeer sociale dieren. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te bezichtigen in hun natuurlijke omgeving. Met hun grappige voorkomen zijn het erg leuke beestjes om naar te kijken.

Maurice – Vingerdier
Ook wel: Aye aye maki

Maurice is de rechterhand en adviseur van King Julien en vriend vanaf het eerste uur. In de film wordt hij gezien als het brein van de lemuren. Hij is slimmer dan alle andere lemuren en zeer loyaal aan zijn koning. Ondanks dat hij King Julien bizar vindt, houdt ook hij van dansen, feestjes. Hij assisteert King Julien altijd met het uitvoeren van zijn gekke plannen. 

Maurice is een vingerdier en heeft zijn naam te danken aan de lange, smalle vingers en tenen met klauwachtige nagels. De middelvinger op zijn voorpootje is veel dunner dan de andere vingers, vandaar de naam ‘vingerdier’. 

Het vingerdier leeft in de nacht en is dus een nachtdier. Overdag slaap hij het liefst hoog in de bomen in een nest onder de bladeren. Ze eten met name larven. Door met hun dunne middelvinger op de bast van de boom te tikken, kunnen ze de holle ruimtes vinden. Dit is de plek waar larven het liefst zitten. Met hun lange vinger halen ze vervolgens de larven uit de boom.

Het vingerdier is te vinden in de regenwouden en plantages aan de oostzijde van Madagascar. Het gebied loopt van Ampanafana in het noorden tot Nationaal park Andohahela in het zuiden. Daarnaast komt het vingerdier ook voor in de droge loofbossen in het noordwesten van Madagascar. 

 

Mort – Muismaki
Ook wel: Microcebus, dwergmaki, mouse lemur

Mort is een heel schattig en onschuldig karakter in de film. Mort houdt heel erg van voeten en wil ze het liefst de hele dag aanraken. Met name die van King Julien. Mort is regelmatig het slachtoffer is verschrikkelijke gebeurtenissen, King Julien heeft eigenlijk een hekel aan hem en commandeert er stevig op los. Mort lijkt zich er weinig van aan te trekken, zijn liefde voor de voeten van zijn koning zijn te groot… 

Mort is een muismaki. Ze zijn de kleinste van de primaten en komen op een totale lichaamslengte tussen de 23 en 29 centimeter. Muismaki’s leven vooral ‘s nachts en eten zowel bloemen, fruit nectar, knoppen en bladeren als kleine insecten. 

Muismaki’s komen in alle typen wouden over het hele eiland voor, waarmee ze het meest voorkomende geslacht op Madagascar zijn.

 

Clover – Gekroonde maki
Ook wel: Crowned lemur, Eulemur coronatus

Clover is de persoonlijke bodyguard van King Julien en was voorheen de kapitein van de Ringstaart Garde. Clover neemt haar werk erg serieus en staat altijd klaar als de Fossa’s King Julien of haar mede lemuren bedreigen. Door haar overbeschermende karakter ziet ze overal gevaar in, waardoor ze soms niet schroomt om in de aanval te gaan, wat haar soms duur komt te staan.

Clover is een gekroonde maki en eet met name bloemen, fruit en bladeren. De mannetjes zijn over het algemeen bruin met een grijze kroon, de vrouwtjes eerder grijs met een bruine kroon. 

De gekroonde maki komt alleen voor in het Ankarana reservaat in de regenwouden van Montagne d’Ambre in het Noorden van Madagascar. 

Fossa’s – Fretkatten
Ook wel: Fossa, fretkat, Cryptoprocta ferox

De fossa’s zijn de grootste tegenpolen van de lemuren en daarmee ook hun grootste vijand. Ze zijn gevaarlijk, duivels, gemeen en altijd op zoek naar eten! Ze terroriseren de lemuren en dreigen continu om ze op te eten!

Fossa’s hebben een lang en slank lijf en lijken enigszins op een grote kat (de naam zegt het al). Het zijn roofdieren en jagen vanuit de bomen op lemuren en vogels. Ook is hij gek op de eieren van vogels. De fretkat is een goede klimmer en springt behendig van tak naar tak.

Fossa’s leven alleen in de bossen van Madagascar. 

Tot slot

Madagascar is zeer goed te doen met kinderen, dus het is goed mogelijk om de dieren uit de film in het echt op te zoeken. Op deze manier kan je aan de hand van de film je kinderen spelenderwijs kennis laten maken met deze diersoorten. 

Wil je je vrijblijvend verder laten informeren over de mogelijkheden om een reis met kinderen naar Madagascar te maken? Neem dan gerust contact op.