Monique van der Heijden

Ik ben Monique van der Heijden en ik ben de oprichtster van Mora-Travel. Ik ben geboren en getogen in Nederland en na mijn studie bedrijfscommunicatie ben ik vertrokken naar Zwitserland en heb ik daar 6 jaar gewoond en gewerkt. Ja, Zwitserland.. Misschien wel het tegenovergestelde van Madagascar! Tijdens mijn studie, maar ook tijdens mijn periode in Zwitserland, was ik altijd al indirect met natuur- en ontwikkelingswerk bezig. Als enthousiaste aanhanger van het Wereld Natuur Fonds en actief vrijwilliger voor de Zwitserse NGO ‘Terre des Hommes’ wist ik altijd al dat ik meer wilde doen.

De drang naar werken in dit bereik werd zo groot dat ik mijn werk heb opgezegd en op 1 april 1998, het was geen grap, voor het eerst naar Madagascar vertrok. Ik ben daar begonnen met vrijwilligerswerk bij een Malagasy weeshuis met school en de Malagasy tak van ‘Terre des hommes’. Wat in principe een idee was voor 1 jaar bleek uiteindelijk een plan van 10 jaar te zijn geworden. Ik heb 10 jaar permanent op Madagascar gewoond en gewerkt. Na ruim een jaar op het eiland vond ik vrijwilligerswerk bij de Duitse NGO “Welthungerhilfe”. Zij gaven mij de kans om alle kneepjes van het vak te leren, want ik kwam helemaal niet uit deze ‘wereld’. Ik heb 5 jaar als vrijwilliger voor ze gewerkt en daarna nog eens 4 jaar als expat. Ik heb veel van deze hele periode geleerd: van rondkomen met zeer weinig tot de echte wereld van een expat. Al deze facetten hebben mij Madagascar echt laten beleven en ervaren.

In 2000 ben ik toen voorzichtig met Mora-Travel begonnen. Ik werkte alleen vanuit een bovenkamertje in Tana. Maar al snel nam ik een Malagasy aan om mij te helpen, die daar een fulltimebaan mee had. Langzaamaan is dit uitgebreid tot een heel team op een mooi kantoor in Antananarivo! En we hebben de crisis van 2002 overleefd, evenals die van 2009.  Ik was in 2008 net gestopt bij Welthungerhilfe en door de crisis van 2009 ‘moest’ ik wel terug naar Nederland om er een baan bij te zoeken. Ik wilde kostte wat het kost doorgaan met Mora-Travel en de waarde die we konden bieden aan het land. Dat was wederom een hele zware tijd, maar de aanhouder wint. Nu reis ik namelijk op en neer tussen Nederland en mijn kantoor op Madagascar. Samen maken we met Mora-Travel nog steeds ontiegelijk veel mooie reizen waar de bevolking en het land écht van profiteert!

Sommige mensen vragen mij hoe je nu vanuit ontwikkelingswerk naar de private sector (toerisme) kun overstappen. Nou, met een hele goede reden! Ik heb er altijd in geloofd dat we door middel van economische activiteiten, juist een land kunnen ontwikkelen en kennis van mensen kunnen vergroten. Ik weet zeker dat ik daar met Mora-Travel dan ook heel hard aan meewerk. Het is intercultureel samenwerken – bouwen aan een betere toekomst voor eenieder die met ons direct of indirect in deze sector werkt! Makkelijk is het zeker niet en er liggen altijd tal van uitdagingen voor me, maar ik houd van dit land en haar bevolking. Ik ben ervan overtuigd dat we mooie ‘sustainable’ ervaringen aan kunnen bieden met een zo klein mogelijke ‘voetafdruk’. De reiziger profiteert van een unieke, onvergetelijke ervaring met prachtige ontmoetingen. En de bevolking en het land wordt hier met dank aan het hele Mora-Travel team écht beter van.