FAQ

Vind hier het antwoord op onze frequently asked questions.

 • Hoeveel besmettingen zijn er in Madagascar?

  Het aantal besmettingen in Madagascar verschilt per dag, maar is momenteel nog gering en voornamelijk in de hoofdstad. Wij verwijzen u naar de website waar updates worden gegeven over het aantal besmettingen per land: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 • Wanneer worden de reizen naar Madagascar hervat?

  Alle vluchten van en naar Madagascar zijn momenteel opgeschort en het land heeft zijn grenzen nog gesloten. Dit houdt in dat er geen buitenlands vliegverkeer is naar Madagascar. Het is momenteel onduidelijk wanneer de reizen van en naar Madagascar hervat worden. Dit hangt af van de verdere verspreiding van het coronavirus, de datum dat de grenzen van Madagascar weer open gaan en het moment dat de vluchten weer uitgevoerd mogen worden. Wij volgen hierin de richtlijnen die per land zijn opgesteld en kijken per boeking wanneer het weer mogelijk is om naar Madagascar te reizen.

 • Wat is het reisadvies voor Madagascar momenteel?

  Er is op dit moment een reisadvies afgegeven waarbij er alleen gereisd mag worden in noodzakelijke situaties. Dit houdt in dat alle recreatieve reizen momenteel niet door mogen gaan. Er gaan geen vluchten van en naar Madagascar, waardoor reizen vanaf het buitenland onmogelijk is. Voor verdere updates verwijzen wij u naar de website van de ministeries van het vertrekland. Voor Nederland is dat: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

 • Hoe weet ik of mijn geplande reis door kan gaan?

  Wij kijken per boeking wat er mogelijk is. Wij houden nauw contact met de reizigers die al een reis hebben geboekt via Mora Travel. Wanneer u een reis heeft geboekt, nemen wij minimaal 1 maand van tevoren telefonisch (of per mail) contact met u op om de huidige situatie te bespreken.

 • Wat gebeurt er als mijn reis niet door kan gaan vanwege het coronavirus?

  Indien een reis niet door kan gaan vanwege het coronavirus, nemen wij minimaal 1 maand van tevoren contact met u op. Wij bespreken dan samen met u wat de mogelijkheden zijn om een reis om te boeken naar een andere datum. Indien een reis voor een deel al betaald is, geven wij een voucher uit. Voor de binnenlandse vluchten moeten wij de policy van de vliegmaatschappij volgen, zoals deze vermeld is in de algemene voorwaarden. Er wordt minimaal een maand van tevoren contact opgenomen over de huidige situatie met betrekking tot de geboekte reis. Tijdens het contact bespreken wij met u wat de uitspraak is van de vliegmaatschappij over de binnenlandse vluchten.

 • Hoe kan ik mijn geplande reis naar Madagascar uitstellen?

  In het geval dat u de reis naar Madagascar wil uitstellen, neem dan contact op met Mora Travel. Dit kan telefonisch of per mail. We houden nauw contact met klanten over de mogelijkheden en kijken samen wat de beste oplossing is.

 • Welke documenten heb ik nodig bij het bezoeken van Madgascar?

  Je hebt een paspoort nodig dat vanaf de datum van terugkomst nog ten minste 6 maanden geldig is. Ook heb je een visum nodig om Madagascar binnen te komen. Deze kun je kopen op het vliegveld, maar je moet minimaal 72 uur van tevoren een 'elektronische aanvraag' gedaan hebben. Deze aanvraag kun je doen via: http://www.evisamada.gov.mg/en/. De prijs van een visum is ongeveer €35,- voor een verblijf van een maand en ongeveer €60,- bij een verblijf van 2 maanden. Deze prijzen verschillen nogal eens door het verschil in de koers, maar het zal niet heel veel verschillen. We raden aan om het precieze bedrag (vraag ons naar de actuele prijzen) vooraf mee te nemen, zodat je op het vliegveld meteen kunt betalen.

 • Heb ik vaccinaties nodig en hoe zit het met Malaria?

  Er is geen verplichte vaccinatie nodig voor Madagascar als je uit Europa of de US komt. We raden echter wel aan om jouw dokter te vragen om advies. In Nederland kun je bijvoorbeeld terecht bij het GGZ voor advies. Vaak worden daar een aantal vaccinaties aangeraden en ook het gebruik van pillen ter voorkoming van Malaria.

 • Wat voor verzekering moet ik afsluiten?

  Wanneer je in Madagascar reist is het verplicht om een reis- en ongevallen verzekering te hebben en deze documenten ook bij je te dragen tijdens de reis. We zouden het prettig vinden als je bij het maken van een boeking deze documenten ook met ons zou willen delen. In het geval van nood, kunnen we dan snel reageren en helpen als tussenpersoon en tolk tussen de verzekering, de lokale zorg en de patient. Veel verzekeringen zijn niet bekend met Madagascar en kennen niet de juiste opties (zoals terugkeren naar de hoofdstad), wij wel.

 • Kunnen we onze bagage meenemen in de binnenlandse vlucht?

  Bagage is toegestaan in de binnenlandse vluchten in Madagascar: 5kg handbagage en 20kg ingecheckte bagage. Wanneer je meer bagage mee hebt dan mee mag op de vlucht, neem dan even contact met ons op. Dan kunnen we altijd wat regelen in de hoofdstad.

 • Kunnen we met credit card betalen?

  We adviseren om 'cash' mee te nemen, dit kunnen Euro's zijn. Creditcards worden steeds meer geaccepteerd in Madagascar, maar zeker niet overal. Een Visa kaart kan vaker gebruikt worden dan bijvoorbeeld een Master Card of American Express kaart. Wanneer je met een creditcard betaald wordt er een commissie van 6-10% berekend. We adviseren om niet volledig afhankelijk te zijn van de creditcard. Het lokale geld is de Malagasy Ariary (MGA). Import en export van de Ariary is verboden. Er zijn wel pinautomaten, waar je de creditcard kunt gebruiken, in grote steden van Madagascar. Je kunt de Mastercard gebruiken in: Antananarivo, Antsirabe, Fianarantsoa, Taolagnaro, Toliara, Nosy Be, Sainte-Marie (in de stad) Sambava, Antsiranana, Tamatave en Morondava.

 • Wat voor kleding raden jullie aan?

  Het meest prettige is om praktische en lichte kleding te dragen. We raden bijvoorbeeld stoffen van katoen aan. Ook een lichte regenjas kan goed van pas komen! Sportieve schoenen met een goed profiel zijn een must, let wel: het is fijn als de schoenen vies moren worden! In Madagascar is veel rood zand, wat kleur afgeeft op je schoenen. Verder raden we aan om: zwemkleding, een zakmes, een zaklamp en een goede verbanddoos/ehbo kistje mee te nemen. Tijdens de wintermaanden (juni, juli en augustus) zouden we ook een lekkere trui meenemen.

 • Wat voor stopcontacten gebruiken ze in Madagascar?

  Over het algemeen vind je overal wel een reguliere 220 volt aansluiting. Als je meerdere apparaten wil opladen (telefoon, camera etc) dan raden we aan extra batterijen of bijvoorbeeld een stekkerdoos mee te nemen. Tegenwoordig heb je ook opladers waar je meerdere usb poorten in hebt zitten.

 • Werkt mijn telefoon in Madagascar?

  Mobile telefoons werken in de grotere steden. In de afgelopen 2 jaar is de aanwezigheid van een goed netwerk snel gegroeid en uitgebreid. Maar, wanneer je de steden verlaat is er absoluut geen bereik gegarandeerd. Dit geldt ook voor de Wi-Fi. In sommige hotels is er wel Wi-Fi aanwezig, maar dit werkt niet altijd. Als je overal internet toegang zou willen hebben dan kunnen we dat regelen, we kunnen je toegang verlenen tot 2G internet voor ongeveer €20,-. Vraag ons naar de mogelijkheden!

 • Wat kunnen we eten en drinken in Madagascar?

  De locals eten voornamelijk rijst. Als reiziger door het land kun je echter veel verschillende opties vinden. De Malagasy keuken is voornamelijk geinspireerd door de Franse en Creole keuken. Ze hebben vis, zebu vlees, groenten, rijst, aardappelen, pasta's etc. Het fruit varieert per seizoen. Ananas, banaan en papaya zijn hel hele jaar beschikbaar. Tropische vruchten als lychees, mango's en goyaven kun je van November tot April eten. We raden het af om water uit de kraan te drinken. Hoewel het drinkbaar is in de steden, het heeft een zeer sterke chloor smaak. Vermijd het drinken van dranken met ijsklontjes er in. In kleine supermarkten, hotels en restaurants hebben ze 1,5 liter flessen die tussen de 1-2 euro kosten. Maar, wij raden aan een Water-to-go fles te kopen, deze zuivert alle zoetwater bronnen en maakt deze tot drinkbaar water. Kijk bij onze 'responsible' pagina voor meer informatie. Frisdranken zoals cola kosten vaak tussen de 1.5-3 euro afhankelijk van waar je bent op het eiland. Bij een lokaal en simpel restaurant kost een lunch +/- €3,- en het diner 6,80 Bij een middenklasse restaurant kost een lunch +/- €6,- en het diner €12,- Bij een luxe restaurant kost een lunch +/- €9,50 en het diner €17,25

 • Kunnen we onze camera overal gebruiken?

  Madagascar is een paradijs voor de fotografie liefhebbers onder ons. De locals vinden het leuk om op de foto te worden gezet en waarderen het enorm als de foto mogen zien of ontvangen. Vraag altijd eerst vriendelijk of je een foto mag maken. Er zijn weinig taboes op Madagascar behalve: vliegvelden, vliegtuigen, militaire basissen en sommige graftomben. Zet deze niet op de foto. Daarnaast willen we nog melden dat het, vanzelfsprekend, niet de bedoeling is om de locals te betalen voor het poseren op foto's.

 • Wat voor type hotels vinden we op Madagascar?

  Eerste klasse of luxe hotels volgens internationale standaarden bestaan zo goed als niet op Madagascar. En als ze er al zijn, dan zijn ze zeker niet op alle plaatsen die je zult bezoeken. Reizigers die hebben gekozen voor de beste category hotels kunnen rekenen op stijlvolle, goede hotels met schone en functionele kamers met privé faciliteiten. Reizigers die voor simpele goedkope hotels kiezen, zullen wat minder luxe ervaren, maar we kunnen verzekeren dat deze kamers ook schoon en functioneel zijn met privé faciliteiten.

 • Kunnen we wat meenemen voor de locals?

  Als je iets wilt meenemen voor de lokale bevolking (bijvoorbeeld voor de kinderen), dan adviseren we om kleine praktische cadeaus te kopen die normaliter te duur zijn voor de gezinnen om zelf te kopen. Zoals: pennen, zeep, tandenborstels, tandpasta etc. Als je iets leuks wilt meebrengen voor de lokale kinderen om mee te spelen, dan is bijvoorbeeld een bal altijd erg leuk.

 • Welke taal word er gesproken?

  Madagascar heeft 18 etnische groepen welke allemaal hun eigen dialect spreken, maar ze verstaan allemaal Malagasy: de officiele taal van het eiland. De tweede taal die wordt gesproken op het eiland is Frans, wat sommige bewoners spreken. Since 2008 is de derde officiële taal Engels, maar slechts enkele locals spreken deze taal. Contact met de locals is makkelijker als we een beetje Frans spreekt, maar dit is niet nodig. Onze gidsen spreken Engels, Duits, Italiaans, Malagasy en Frans. Dus zij kunnen altijd helpen bij eventuele vertaling.

 • Wat betekend jullie Travelife Certificering?

  Mora Travel is een Travelife Certified Agency. Dat betekend dat we ons iedere dag inzetten om onze reizen zo sustainable mogelijk te laten verlopen. Enkele voorbeelden zijn het inzetten van lokaal personeel om zo de lokale economie te steunen en te laten profiteren van tourisme, een samenwerking met Water-to-go om het plastic verbruik tegen te gaan, het steunen van de herbebossing op Madagascar, aangesloten zijn bij 'The Code' die sekstoerisme tegengaan, het steunen van goede doelen als A Bonne Ecole (lokale school) en vele projecten die zich inzetten voor de dieren om het eiland.